Tutaj powinien być opis

SMAKOSZ warsztaty kulinarne

 

 W  listopadzie przedszkolaki trzy razy samodzielnie organizowały przyjęcie przy słodkiej przekąsce. Dzieci poznawały zasady kulturalnego zachowania się przy posiłkach,  nakrywały i dekorowały stół oraz przygotowywały słodkie desery. Na pierwszych zajęciach przedszkolaki kroiły owoce i zalewały je rozmieszaną w wodzie galaretką owocową. Drugiego dnia dzieci nakrywały do stołu i degustowały w grupie galaretę owocową. Na kolejnych warsztatach  przedszkolaki wykonały jogurt smakowy. Blendowały banany z kakao i łączyły mus bananowo – czekoladowy z jogurtem naturalnym. Na ostatnim listopadowym spotkaniu zapachniało Świętami Bożego Narodzenia. W zajęciach warsztatowych wzięły udział najstarsze przedszkolaki, które samodzielnie mieszały składniki według przepisu, wyrabiając ciasto cynamonowe. Starszaki wyrabiały, wałkowały a następnie wykrawały foremkami świąteczne kształty ciasteczek. Przygotowane blaszki z ciasteczkami dzieci wstawiły do nagrzanego piekarnika i przygotowały wspólnie z Panią kucharką czekoladową polewę. Upieczone pierniki dzieci dekorowały czekoladą i kokosem. Starszaki przygotowały i zaprosiły wszystkich przedszkolaków na aromatyczny poczęstunek cynamonowymi ciasteczkami, przy dźwiękach świątecznej muzyki.