
Smakosz – styczniowe warsztaty kulinarne
Na pierwszych styczniowych warsztatach przedszkolaki piekły „ Ciasto kubeczkowe”, poznając zapis graficzny przepisu kulinarnego. Odczytując przepis, krok po kroku dzieci łączyły składniki i przygotowywały ciasto do wypieku. Warsztaty były okazją do kształtowania prozdrowotnych nawyków żywieniowych. Zachęcano dzieci do wypieku ciast domowych ze sprawdzonych składników, a unikania spożywania gotowych ciast przemysłowych przygotowywanych z półproduktów.
Na kolejnych warsztach dzieci poznawały nazwy, kształty, zapachy i miejsce pochodzenia owoców egzotycznych. Przedszkolaki kroiły na cząstki owoc kaki, ananasa i banana a następnie miksowały owoce na mus. Mus egzotyczny dzieci mieszały z jogurtem naturalnym i cząstkami mandarynek.
Ostatnimi styczniowymi warsztatami była wizyta w "herbaciarni". Dzieci rożnymi zmysłami poznawały gatunki herbat oraz sposoby ich parzenia. Zwrócono uwagę na zdrowotne walory herbat zielonych i białych. Dzieci sporządzały własną mieszankę herbacianą z wybranymi owocami liofilizowanymi. Przy dźwiękach relaksacyjnej muzyki Dalekiego Wschodu dzieci przez cały dzień degustowały przygotowane napary według własnego upodobania.