Tutaj powinien być opis

Smakosz – wiosenne warsztaty kulinarne

Wraz z nadejściem wiosny dzieci wykonywały w przedszkolu zasiewy nowalijek. Na warsztatach kulinarnych przygotowywały potrawy z wykorzystaniem rzeżuchy, koperku i szczypiorku. Poznawały zdrowotne walory nowalijek i sposoby ich samodzielnego przygotowania. Przedszkolaki robiły kolorowe  kanapki nadając im śmieszne  nazwy. Dzieci konstruowały kanapki z wędliny, sera, warzyw i nowalijek. Doskonaliły umiejętność posługiwania się nożem smarując masłem pieczywo. Na kolejnych warsztatach dzieci tworzyły wiosennego kwiatuszka z produktów spożywczych. Kroiły jajko na ćwiartki, tworzyły z niego  kształt kwiatka  i uzupełniając jego formę rzodkiewką, natką pietruszki i pieczywem. Przygotowane potrawy były poczęstunkiem podwieczorkowym dla przedszkolaków. Dzieci z chęcią sięgały po własnoręcznie przygotowane przekąski zachęcając kolegów i koleżanki do degustacji. Na ostatnich warsztatach kulinarnych przedszkolaki wyszły do ogrodu i w promykach słonecznych sadziły zioła w doniczkach. Dzieci poznawały możliwości zastosowania ich jako przyprawy w rożnych potrawach. Przedszkolaki miały możliwość poznawania ich rożnymi zmysłami: smaku,  zapachu i wyglądu.