
Smakosz – warsztaty kulinarne
W miesiącu październiku na warsztatach kulinarnych przedszkolaki przygotowywały jogurt bakaliowy oraz mus ananasowy. Dzieci utrwalały zasady bezpiecznego posługiwania się przyborami i sprzętem kuchennym. Kroiły i miksowały owoce egzotyczne. Poznając zdrowotne walory darów jesieni dzieci wykonywały sałatkę owocową oraz robiły sok jabłkowy i marchewkowy. Na ostatnich warsztatach pracowali chłopcy, którzy warstwowo uciskali i solili poszatkowaną kapustę w glinianej beczce. Starszaki poznawały sposoby przygotowywania przetworów i zapasów na zimę. Dzieci zaniosły beczkę do przedszkolnej spiżarni i oddały ją pod opiekę Pani kucharce. Po tygodniu przedszkolaki odwiedziły ponownie spiżarnię aby „ umyć” kapustę zgodnie ze wskazówkami Pani kucharki. Niebawem będziemy mogli spróbować swojskiej kapusty kiszonej i przygotować z niej surówkę do obiadu.