
Smakosz – warsztaty kulinarne
W minionym miesiącu na pierwszych zajęciach kulinarnych przedszkolaki robiły surówkę obiadową wykorzystując zakiszoną wcześniej kapustę. Dzieci degustowały sok z kiszonej kapusty poznając jego zdrowotne walory a następnie mieszały kapustę z potartą marchewką i jabłkiem. Według własnych upodobań dzieci doprawiały surówkę pieprzem. Kolejne warsztaty to słodka uczta dla podniebienia. Starszaki robiły owocowe szaszłyki w czekoladowej polewie. Z pomocą Pani kucharki dzieci wykonały z naturalnych składników polewę czekoladową. Smakosze na warsztatach poznawały zdrowe przekąski, którymi można zastąpić słodycze. Dzieci obierały orzechy, łuskały nasiona słonecznika i dyni. Na ostatnich warsztatach zapachniało świętami. Dzieci piekły pierniki korzenne. Według przepisu łączyły składniki, wygniatały i wałkowały ciasto a następnie wykrawały foremkami różne kształty pierników. Celem warsztatów było zachęcenie dzieci do robienia domowych wypieków bez środków konserwujących. Ozdobione pierniczki będą poczęstunkiem na grupowym spotkaniu świątecznym.