
Szkoła otwarta na wielokulturowość. Zadanie 2 „Kuchnie świata”.
Kolejnym zadaniem w projekcie była prezentacja potraw z różnych stron świata i ich degustacja.
I tu najpierw zaangażowały się Panie kucharki, które przez 3 kolejne wtorki częstowały nas daniami z Włoch, Chin oraz oczywiście kuchni śląskiej! Mmmmmmm! Smakowało znakomicie! Za co im bardzo dziękujemy!
A na podsumowanie tego zadania dziewczyny z wolontariatu szkolnego miały świetny pomysł. W piątek 29 października w okamgnieniu szkolny korytarz wypełniły wielobarwne stoiska, a spacer między nimi niemal przypominał podróż z Fileasem Foggiem z powieści „W 80 dni dookoła świata”. W powietrzu mieszały się najwspanialsze aromaty potraw z Hiszpanii, Tatarstanu, Francji, Włoch, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Japonii.
Repertuar smaków był imponujący. Wszystkich zachęcał do sięgania i kosztowania. Dziewczyny przejęte i zdyscyplinowane stanęły na wysokości zadania. Praca uczniów nad projektem to również współpraca międzypokoleniowa, bowiem kulinarne doświadczenie, wskazówki i merytoryczna pomoc mam i babć stanowiły nieocenioną pomoc.
O tym, że akcja została przyjęta bardzo gorąco nie trzeba nawet pisać – wystarczyło zobaczyć, jakim powodzeniem cieszyły się przygotowane dania i jak szybko znikały ze stołów.
Dziewczyny jesteście wspaniałe, fantastyczne, genialne, rewelacyjne! Dziękujemy wam bardzo!
Opiekun Szkolnego Klubu Wolontariatu
Anna Wierżbicka