
Zapachniało świętami. Wycieczka klas 1 – 3 do Muzeum Chleba i Szkoły w Radzionkowie
Uczniowie klas 1 – 3 postanowili przyśpieszyć świąteczną atmosferę i wybrali się 15 grudnia 2022 r. wraz z nauczycielami do Muzeum Chleba i Szkoły w Radzionkowie na warsztaty wycinania i pieczenia pierniczków połączone ze zwiedzaniem obiektu.
Pobyt w Muzeum uczniowie rozpoczęli od lekcji w dawnej klasie. Nagle wszyscy przenieśli się do minionej epoki, w której dzieci w szkole siedziały
w twardych, drewnianych ławkach, pisały gęsim piórem maczanym w atramencie i nosiły dziwne szkolne stroje. Zwiedzający mogli spróbować jak dawniej dzieci pisały rysikiem na kamiennych tabliczkach.
Uczniowie zobaczyli podręczniki, z których uczyły się dzieci w dawnych czasach oraz różne urządzenia, ż których korzystali uczniowie i ludzie dorośli służące do nauki i pracy: maszyny do pisania, telefony, radia i magnetofony.
Następnie wszyscy uczestniczyli w projekcji filmu pt.: „Chleb”, który przedstawiał krótką historię chleba, proces produkcji chleba dawniej i dziś oraz tradycje związane z chlebem.
Później nadszedł punkt pobytu, na który wszyscy niecierpliwie czekali. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach formowania i wypieku plecionek z ciasta chlebowego oraz wycinania i pieczenia pierniczków świątecznych. Każdy uczeń samodzielnie zaplótł swoją bułeczkę i wykroił pierniczek. Jak się okazało, wykonanie plecionki to nie była wcale sprawa prosta. Ale wszystkim się udało! Z satysfakcją uczniowie podziwiali efekty swojej pracy.
W oczekiwaniu na swoje wypieki uczniowie zwiedzali inne ekspozycje zgromadzone w Muzeum. Między innymi mogli zobaczyć aptekę z dawnych lat
i zapoznać się z wyglądem i wyposażeniem dawnej kuchni. Dawne sprzęty i przedmioty codziennego użytku w niczym nie przypominały współczesnych urządzeń używanych dzisiaj w domu.
Zwiedzanie obiektu zakłócał smakowity zapach wypiekanych słodkości. Uczniowie z niecierpliwością oczekiwali na moment, kiedy w końcu można było zobaczyć i posmakować własnych wyrobów.
Zanim to nastąpiło, uczniowie wzięli udział w bardzo pouczającej pogadance na temat szacunku do chleba.
W końcu przewodnicy zaprosili uczniów do piekarni. Każdy odnalazł swoje słodkości i w pięknej Bacówce można było skonsumować ze smakiem własne wypieki.
Zapach i smak świątecznych pierniczków przypomniał wszystkim, że święta są już tuż, tuż.
Zwiedzanie muzeum było także bardzo ciekawym doświadczeniem.
Dzieci mogły zobaczyć i dotknąć wielu urządzeń oraz narzędzi używanych
przez wcześniejsze pokolenia.